Dla jakiej wartości parametru K równanie...
MAGIC...: Dla jakiej wartości parametru K równanie x2-(2k-1)x+k2+4=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste różnych znak.
26 sty 21:17
Eta:
1/ Δ>0
i 2/ x1 *x2 = c/a <0 / wzór Viete'a)
rozwiąz układ tych nierówności i podaj ich cz. wspólną jako odp:
Powodzenia! dasz radę ?
jak coś potrzeba więcej ? to pytaj!
26 sty 21:22
Mickej: 1. Δ>0 bo dwa rożne pierwiastki wiec
4k2-4k+1-4k2-16=Δ
-4k-15>0
k<15/4
2. x1x2>0 z wzorów vieta iloczyn pierwiastków musi być większy od 0
skoro rożnych znaków
k2+4>0
to dla każdego k jest jest zgodne z założeniem
teraz z obu założeń bierzesz wspólny przedział i masz k∈ (-∞;15/4)
26 sty 21:23
Eta: Mickej! chyba ? ... < 0 co?
Nie podawaj "kitu" :0
Pozdrawiam!
26 sty 21:24
26 sty 21:25
Mickej: bosche znowu ten sam błąd
26 sty 21:25
Eta: Jak taki zrobisz na maturze? to strach pomyśleć?
Pamiętaj chociaz wtedy o nmie!

to nie popełnidsz błędu!
Narazie Ci wybaczam!
26 sty 21:28
Mickej: ma maturze będę sobie pisał na kartce

to wtedy aż się rzuca w oczy taki błąd

ale będę
pamiętał przy pierwiastkach o tobie
26 sty 22:17
26 sty 22:19