Jak skonstruować odcinek za pomocą tw. talesa?
keT: Skonstruuj odcinek, którego długość wynosi/;
Pierwiastek jest do końca równania.
Długości odcinków dobieramy sami.
AS:
| | a | | √3 | | a | | √3 | |
x = |
| * |
| *√a2 + b2 = |
| *√2 |
| *√a2 + b2 |
| | b | | √2 | | b | | 2 | |
1. Buduję trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b (danych).
Przeciwprostokątna tego trójkąta p =
√a2 + b2
2. Buduję trójkąt równoboczny o boku p.Wysokość tego trójkąta
3. Buduję kwadrat o boku h. Przekątna tego kwadratu d = h*
√2
| | a | |
4. Uzyskuję wyrażenie x = |
| *d |
| | b | |
Przekształcam do proporcji w taki sposób,by x znalazło się na czwartej pozycji
5. Korzystam z tw. Talesa
Kreślę dowolny kąt < 180
o lub lepiej < 90
o.
Na jednym ramieniu odkładam odcinki OA = b i AB = a
Na drugim ramieniu odcinek OC = d.Kreślę prostą AC a następnie
przez punkt B równoległą do AC,przecinającą drugie ramię w punkcie D
Szukanym odcinkiem jest odcinek CD = x