matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Mizia:
3n−1
Ciąg arytmetyczny(a
n
) jest określony wzorem a
n
=
. Różnica r tego ciągu jest równa:
2
3
a)
2
b)2
5
c)
2
d) 3
11 sty 20:14
Tragos:
r = a
n+1
− a
n
3n−1
a
n
=
2
3(n+1)−1
3n + 3 − 1
3n + 2
a
n+1
=
=
=
2
2
2
3n + 2
3n−1
3
r = a
n+1
− a
n
=
−
=
2
2
2
11 sty 20:33
Mizia:
ślicznie dziękuje
11 sty 20:39