Funkcje
DC: O godzinie 10:00 rozpoczęto napełnianie wodą identycznych, częściowo wypełnionych
zbiorników. Ilość wody (w litrach( w pierwszym zbiorniku po upływie t sekund od
rozpoczęcia napełniania wyraża wzór w1=3t+1900, a drugi w2=2t+4600. Oby dwa zbiorniki
zostały napełnione o 10:45. Oblicz objętość zbiorników w m3.
Proszę o pomoc.
26 sty 21:00
DC: Proszę o pomoc.
27 sty 12:26
Marycha: 45min. musisz zamienić na sekundy (2700s) i to jest t
jak podstawisz w wzorze w1 t=2700 i obliczysz to wyjdzie Ci ile zmieści się w zbiorniku
wody,ale to jest w litrach. W zadaniu masz podane,że odp ma być w m3
więc 1m3=1000l
możemy się zająć jednym wzorem bo są to identczne zbiorniki,ale dla pewności oblicz w2
27 sty 15:33
DC: tak robiłem, ale w odpowiedziach jest inaczej, więc musi być tam błąd
27 sty 16:01