Funkcja. przykłądy zadań maturalnych.
ziutka: 1.Funkcja f(x)=x2+bx+6 przyjmuje wartość najmniejsza dla x=−4. wyznacz współczynnik b i oblicz
najmniejszą wartość funkcji f.
2. Punkty A(2,−3) i B (6,−3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o podstawie AB.
wyznacz współrzęde wierzchołka C, wiedząć że nalezy on do prostej y=−x.
11 sty 20:08
ICSP: 1. xw = −4
xw = {−b}{2a}. Dalej bez problemu.
11 sty 20:10
11 sty 20:10
ziutka: ale nie mam bwspólczynnika b.? wiec delta i pierwiastki nie wyjdą.
11 sty 20:13