rozwiazanie wielomianu na osi
minia: jak mam narysowac rozwiazanie na osi w rownaniu 5x(x+3)(2-x)>0? cos podobnego jak przy
rownaniu kwadratowym tylko ze tu sa 3 rozw.
26 sty 20:42
Eta:
miejsca zerowe to x=0 x= 2 x= - 3
o tak! .............. .....................
+ + + I I + + + I
-----------------(-3)-----------0---------------2---------------->x
I - - - I I - - -
--------------- ------------------>
odp: wybierasz dodatnie bo >0
czyli x€(-∞, -3) U (0, 2)
26 sty 20:57
minia: dzieki ci wielkie

przeczytalam sobie tez notatke z tej strony https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html i juz wszytsko wiem
26 sty 21:16
Eta: I o to chodzi! by umieć korzystać z tych wiadomośći!
Powodzenia!
26 sty 21:18
Mickej: ładny wykres
26 sty 21:24
26 sty 21:26
Mickej: tylko taki troszkę kanciaty jak na funkcje
26 sty 21:27
Eta:
To daj wyokrąglasty

czekam!
26 sty 21:28
Mickej: spoko zaraz nad tym popracuje
26 sty 21:29
Eta:
Mickej ! widziałeś "kanciaty" wzór Viete
'a

żeby to było ostatni raaaaaaaz
26 sty 21:30
Mickej: hmmmm

no w sumie już widziałem
26 sty 21:30
Eta: Jak po klasówce ? z tym a
4 +b
4
26 sty 21:31
minia: mam jeszcze jedno pytanie: jaki przedzial wychodzi w nierownosci 9x
3+12x
2+4x ≥ 0? bo mi
wychodzi rozw. x∈(-
∞,0> , a sprawdzam -1 i nie wychodzi
26 sty 21:40
minia: hehe,zadnej klasowki nie mialam,tyak o sobie rozwiazuje zadanka,bo mi sie nudzi,ferie mam
a teraz wyjsc nie moge bo zajmuje sie rodzenstwem,mam taka ksiazeczke cos okolo
2000zadan kielbasi jade
26 sty 21:43
Mickej: mam ferie dowiem się za tydzien może za 2
26 sty 21:44
minia: kielbasy*
26 sty 21:44
Mickej: w kiełbasie nie ma tyle zadań wiem bo robiłem a w rzeźni nie ma więcej
26 sty 21:47
Mickej: a ta nierówność to jest taki cmyk
x(9x2+12x+4)≥0
26 sty 21:48
Mickej: wiec
x(x+2/3)2≥0
wiec x∈ <0;∞)
26 sty 21:50
Eta: Niestety! ale rozwiazanie jest
x€ < 0 , ∞) tylko takie
------------------->
I + + +
bo ---------------------(-2/3)-----------0------------>x
- - - - - - I - - - - - I
-----------------------/I\---------------- bo w (- 2/3) odbicie
bo to pierw. dwukrotny
26 sty 22:03
minia: jest tyle zadan okolo mowilam bo sa 2 czesci,kazda po okolo 800 zadan plus jeszcze te
maturalne

nie wiem jakie wydanie miales,ja mam 2009/2010
26 sty 22:04
Mickej: dobrze że narysowałaś ten piękny okrągły wykres bo widzę że rozwiązaniem jest jeszcze
-2/3
26 sty 22:06
Mickej: też mam obie części i nie ma tylu
26 sty 22:06
26 sty 22:08
minia: no ja wiem ze odbicie bedzie bo jest krotnosc parzysta ale dlaczego zaczelas rysowanie
tego wykresu od dolu a nie od gory? :? przeciez wielomian "zaczyna sie od liczby
dodatniej" :?
27 sty 12:53
minia: to jak?
minia:
no ja wiem ze odbicie bedzie bo jest krotnosc parzysta ale dlaczego zaczelas rysowanie
tego wykresu od dolu a nie od gory? :? przeciez wielomian "zaczyna sie od liczby
dodatniej" :?
27 sty 14:11
Eta:
zad1/ bo jest
minus przy "x" w tym nawiasie ( 2 -x)
Dotyczy to oczywiście nierówności 5x(x+3)(2-x)>0
27 sty 14:14
minia: i zawsze tak bedzie?
27 sty 14:19
minia: 1.a jak mam rownanie kwadratowe ktore rozkladam na czynniki x(5x-10) to juz nie patrze na
ten minus?
2.a jesli po rozlozeniu wielomianu na czynniki bede miala wiecej niz jeden minus to przy
nieparzystych ide od dolu a przy parzystej liczbie minusow od gory tak?
27 sty 14:30
Eta:
Tak własnie jak napisałas ostatnio!
Zawsze sprawdzasz ilość tych minusów!
jak nieparzysta ich ilość to wykres od dołu!
jak parzysta ilość minusów to wykres od góry!
bo przy parzystej ilości minusów wartość jest dodatnia !
a przy nieparzystej ilości minusów wartośc jest ujemna!
Zawsze trzeba na ten fakt zwracać uwagę !
27 sty 14:41