HELP
Sylwia: Dłuższy bok prostokąta jest o 5 krótszy od jego przekątnej. Przekątna prostokąta tworzy z
dłuższym bokiem kąt α taki, że sinα=513 . Wyznacz obwód tego prostokąta
11 sty 19:37
ICSP: Jak dla mnie Obwód jest równy 170
11 sty 19:41
Sylwia: Dobrze, a jak liczyłeś?
11 sty 19:42
ICSP:

1. Wyliczyłem cosinusa. ( jedynka trygonometryczna)
x− dłuższy bok
z = x + 5
wyliczam x a później z. Następnie z twierdzenia Pitagorasa liczę y. Obwód to 2y + 2x.
11 sty 19:46
Sylwia: a skad mam wiedziec ile to cosα
11 sty 19:53
ICSP: Mówię jedynka trygonometryczna.
sin2 α + cos2 α = 1 − Nie miałaś tego na lekcji?
11 sty 19:54