pochodne
kinder: obliczyć pochodne y' i y"
y= ln (1 + x2); y= e−x2
11 sty 19:34
Grześ: y=ln(x
2+1)
| | 2(1+x2)−2x*2x | | 2+2x2−4x2 | | 2−2x2 | |
y''= |
| = |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
11 sty 19:36
Grześ: y=e−x2
y'=−2x
y''=−2
11 sty 19:37
kinder: dzięki wielkie. a mógłbyś mi pomóc jeszcze z tą: y=e
−x2 ?
11 sty 19:39
Grześ: y=e−x2
y'=e−x2*(−2x)
y''=e−x2*(−2x)−2e−x2=e−x2(−2x−2)=−2e−x2(x+1)
11 sty 19:40
11 sty 19:43
kinder: a nie rozumiem jeszcze tej drugiej pochodnej z e
−x2, wyjaśnij mi to, proszę.

bo nie wiem skęd się wzięło −2e
−x2
11 sty 19:52
Grześ: pochodna iloczynu, zobacz sobie ze wzorka


(fg)'=f'g+g'f
gdzie f=e
−x2 g=−2x
11 sty 19:53
kinder: ok już wiem o co chodzi, thanks one more time
11 sty 20:02
Grześ: chciałem poprawić swój malutki błąd w pochodnej. Momencik
11 sty 20:12
Grześ: y'=−2x*e−x2
y''=−2x*(−2x)e−x2−2e−x2=4x2*e−x2−2e−x2
11 sty 20:13
kinder: ok. właśnie to mnie zastanawiało

ale już doszłam o co chodzi.
11 sty 20:24