Zadanie
kwiatuszek: ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. wyznacz obwód trójkąta
jeśli środkowa poprowadzona do ramienia ma długość d
26 sty 20:13
Eta:
Witam!
spróbuję Ci pomóc!
masz wyliczyć obwód trójkata : czyli Ob= 2a +2a +a = 5a
( z podanych nizej oznaczeń )
narysuj ten trójkat ABC
IABI = a ----- bo podstawa dwa razy krótsza od ramienia
IACI = IBCI = 2a ---- tak oznaczmy będzie nam łatwiej liczyć
ICDI ----- wysokość z C do podstawy I ABI
środkowe: IAEI = IBFI = d
punkt przecięcia środkowych oznacz przez O
widzisz już ,że w tym punkcie przecina się też wysokość
tego trójkąta( ona też jest jednocześnie środkowa boku IABI
znasz twierdzenie , że trzy wysokości w trójkacie
przecinaja sie w jednym punkcie i dzielą sie w stosunku 2: 1
co to oznacza? że IBOI = 2/3 * IBFI
więc IDO I = 1/3 * ICDI gdzie ICDI = hΔ(ABC)
czyli obliczmy h z trójkata DBC z twierdzenia Pitagorasa
(2a)2 = h2 + ( a/2)2
h2 = 4a2 - a2/4 czyli ( 3 i 3/4) *a2 = (15/4)*a2
więc h2 = (15/4)*a2 to h= (a/2)*√15
terazz trójkata prostokatnego BDO z tw. Pitagorasa mamy
IBOI2 = IDOI2 +IDBI2 z w/w obliczeń podstawimy i mamy
[(2/3)*d]2= [( a/6)*√15]2 + (a/2)2
(4/9)*d2 = (15/36)*a2 + (1/4)*a2 dodając te ułamki po prawej
(4/9)*d2 = (2/3)*a2 str. = (2/3)*a2 ( wiesz chyba !)
zatem a2 = (2/3)*d2 to a=d*(√2/√3)
po usnięciu niewymiernośći mamy
a= 3√6* d
czyli
Ob= 5*a to Ob= 5*3√6*d = 15√6*d [ j]
odp; Ob= 15√6*d
może ktoś policzy to prościej!
26 sty 23:23
Bogdan:
Spróbujmy inaczej.
Trójkąt równoramienny ABC, |AC| = |BC| = 2a, |AB| = a > 0.
Punkt E - środek ramienia BC, |AE| = d, |BE| = |EC| = a
Punkt D - środek podstawy, |AD| = |DB| = a/2
|<DAC| = |<DBC| = α
cosα = |AD| / |AC| = 1/4
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie równoramiennym ABE:
d2 = a2 + a2 - 2*a*a*(1/4)
d2 = (3/2)a2 stąd a2 = (2/3)d2 i a = √6d / 3
Obwód = 5a = (5√6 / 3) * d
27 sty 00:02
Eta:
znalazłam pomyłkę w obliczeniu a= d*(
√2/
√3)
to a= d*
√6/3
czyli Ob= 5*a = (5
√6/3)*d więc : ( wyniki się zgadzają
27 sty 01:07
Eta:
Bogdan! moje obliczenia też nie takie trudne!
Dużo tylko objaśnień podałam!
27 sty 01:13
Bogdan:
Nie powiedziałem trudne, tylko inaczej
27 sty 01:38
Bogdan:
Eto, nie będzie mnie przez kilka dni.
Dobranoc
27 sty 01:50