nie rozumiem
Martaaa: | | 1 | |
Zad.4. Dwa boki kwadratu ABCD zawierają w prostych y= |
| x+4 i y=−3x−6.Wiedząc,że |
| | 3 | |
wierzchołek D=(5,−1) nie należy do żadnej z tych prostych , wyznacz:
a) równania prostych zawierających pozostałe boki kwadratu
b) współrzędne pozostałych wierzchołków.
Prosilabym o dokładny opis i nie wypisywanie mi wzorów jakiś meeega niezrozumiałych dla mnie,
bo w ogóle ich nie mlieliśmy

zadania kompletnie nie rozumiem
11 sty 19:14
mary: a) Narysuj prostą y=−3x−6 (−2,0) (0.−6) na niej leżą wierzchołki AB kwadratu
Narysuj prostą y=1/3x+4 (3,5) (0.4) na niej leżą wierzchołki BC kwadratu
Prosta AD jest równoległa do BC i przechodzi przez punkt D
więc y= 1/3x+b
podstawiając za x, y współrzędne punktu D
−1=5/3+b
otrzymujemy b= −8/3
i równanie prostej AD; y=1/3x−8/3
Analogicznie DC jest równoległa do AB y=−3x−6
y=−3x+b
−1=−3*5+b
b=14
y=−3x+14
12 sty 00:18
mary: b) AB jest prostopadła do AD
Rozwiązując układ równań
y=−3x−6
y=1/3x−8/3
otrzymujesz współrzędne punktu A=(−1.−3)
Rozwiązując układ równań
y=−3x−6
y=1/3x+4
otrzymujesz współrzędne punktu B=(−3.3)
Rozwiązując układ równań
y=1/3x+4
y=−3x+14
otrzymujesz współrzędne punktu C=(3.5)
12 sty 00:26