Równanie prostej ogólnej a wektory
TOmek: jeśli mam podaną prostą 4x+2y+C=0 i mam znalezc prostą do niej prostopadłą przechodzącą przez
punkt P=(1,0) to mozna to za pomocą takiego "wzoru"?!?!
Ax+Bx+C=0
Bx−Ay+C=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli: 4x+2y+C=0
2x−4y+C=0
P=(1,0)
2*1−4*0+C=0
C=−2
czyli 2x−4y−2=0
jest prostopadłe do 4x+2y+C=0 ...
Dobrze myśle

Bo mi coś z zadaniu jednym nie pasi.,..
11 sty 19:06
TOmek:
11 sty 19:11
TOmek: tylko chce słowa "tak masz racje" prosze...
11 sty 19:15
TOmek: tam powinno byc w pierwszej linijcie
Ax+By+C=0
11 sty 19:27
him: jeżeli dobrze rozumiem to zrobiłeś błąd ... jakim cudem wyszło Ci −2?
11 sty 19:36
him: źle podstawiłeś prostą pod punkt...
11 sty 19:40
TOmek: C=−2 bo podstawiłem Punkt P do prostej 2x−4y+C=0
11 sty 19:41
TOmek: 4x+2y+C=0 to prosta prostopadła do niej to:
2x−4y+C=0 i przechodzi przez punkt P=(1,0) , więc mam C czyli wychodzi 2x−4y−2=0
11 sty 19:42
him: jeżeli jest prosta prostopadła to współczynik przy x powinien mieć zmieniony znak i byc liczbą
odwróconą z tego co wiem...
a nie lepiej do tej prostej podstawić punkt i wtedy do niej prostopadlą ?
11 sty 19:46
him: masz może odpowiedź do tego było by prościej ?
11 sty 19:46
TOmek: nie mam odpowiedzi, to tylko taki przykład
11 sty 19:53
TOmek: Ale ten wzór jest dobry

k: Ax+Bx+C=0 prosta k
m: Bx−Ay+C=0 prosta m prostopadłą do prostej K
11 sty 19:54
TOmek: Np:
k: 3x+2y+C=0 prosta k
m; 2x−3y+C=0 prosta m prostopadłą do prostej K
Dobrze

?
11 sty 19:55
him: tego właśnie nie wiem nie stosowałem takiego wzoru nigdy

ja robiłem po prostu jak masz
4x+2y+c to 2y=−4x+c tak dla mnie łatwiej
11 sty 20:03
him:
11 sty 20:09
him: i tak jest prościej dzielisz na 2
wychodzi y=−2x+1/2cpiszesz prostopadłą
czyli a=−2 prostopadła to a=1/2
y=1/2x +b teraz podstawiamy punkt P
czyli y=1/2x−1/2
wzór ogólny to :
−x+2y+1=0
o tak powinno być tak mi wyszło
11 sty 20:11
TOmek: tak tez umiem, ale chce jeszcze ogarniac na prostej ogolnej bo jest szybciej
11 sty 20:12
him: ja to nie kminie w ogóle na ogólnej
11 sty 20:13