HELP
HELP: Zbuduj kąt α taki, że 0o <α <90o i sinα= 78. Oblicz wartość wyrażenia ( sinα +cosα)
11 sty 19:02
Maniek:

Jeśli masz pytania do rysunku to pytaj.
sinα=
78
z twierdzenia
sinα
2+cosα
2=1
7282 + cosα
2 = 1
− cosα
2=
4964 − 1
− cosα
2 =
1564
− cosα =
√1564
− cosα =
√158
cosα = −
√158
11 sty 19:14
Maniek: ...chyba coś... zepsułem, bo cos powinien być dodatni
11 sty 19:16
Maniek: już wiem... przy przenoszeniu na drugą stroną sinusa.
4964 − 1 = − 1564 a nie jak napisalem 1564
więc cosα = √158
sinα + cosα = 78 + √158
a to chyba już sam możesz zrobić
11 sty 19:19