pomocy
ziutka: Turysta wyjechal na motocyklu z miasta A do miasta B z prędkością 60km/h. po 45 minutach
zmniejszył prędkość o 10 km/h i docelu przyjechal pół godizny później niż gdyby jechał ze
stała początkową prędkością. Oblicz odległość między miastami A i B.
11 sty 19:00
mary: s=x+y, x−pierwszy odcinek drogi przejechany z prędkością60km/h,
y −drugi odcinek drogi przejechany z prędkością 50km/h
45min=3/4h
x=3/4*60=45km
y=50t, t−czas jazdy z prędkością 50km/h
T =3/4 + t −1/2 T−czas jazdy z prędkością 60km/h
t=T−1/4
y=50(T−1/4)
s=60T
60T=45+50(T−1/4)
T=13/4
s=60*13/4=195km
11 sty 20:08