z punktu P, którego odległość od środka O...
poziomka:

Treść: z punktu P, którego odległość od środka O okręgu jest równa 5cm, poprowadzono styczną do
okręgu w punkcje K oraz sieczną przechodzącą przez okrąg w punktach A i B. Wiedząc, że promień
okręgu ma długość 3cm i |BP| : |AP| = 3:2, oblicz długość odcinka AB.
Jedyne, co mi przychodzi, to twierdzenie o odcinkach sieczne i stycznej, co by wyglądało:
|PB| * |PA| = |PK|
2
czyli
9x
2 * 4x
2 = |PK|
2
ale mógłby ktoś podpowiedzieć, co dalej?.
11 sty 18:57
poziomka: odświeżam, może znajdzie się ktoś kto pomoże
11 sty 19:31
mary: Trójkąt ABO jest równoramienny, jego bok AB=3x, wysokość Od dzieli go na dwie równe części więc
odcinek DA=3/2x
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ODA
h do kwadratu + (3/2x) do kwadratu = 3 do kwadratu
Dla trójkąta ODP
h do kwadratu + (7/2x) do kwadratu = 5 do kwadratu
Po rozwiązaniu tego układu
x= 2pierwiastki z 10 /5
AB = 6 pierwiastków z 10/5
11 sty 23:36
mary: x=2√10/5
AB=6√10/5
11 sty 23:39
cezpiw: mary wydaje mi się, że twoje rozwiązanie jest złe, poziomka zaczęła dobrze. możesz obliczyć
|PK|: z danych masz |OP|=5, a skoro PK jest styczną, to masz kąt prosty PKO, teraz jedziesz
już Pitagorasem (OK to promień) i podstawiasz długość PK pod swój wzorem z twierdzenia o
siecznej i stycznej
17 kwi 22:07
rafal: złe założenie jest

To docinek AP= 2x a AB jest równy x zeby stosunek był dobry bo ma być BP;AP przy poim
oznaczeniu jest wtedy dobrze

odcinek PK obliczymy ze jest =4 z Pitagorasa długości OP i promienia i stosujemy twierdzenie
nieco przekształcone ze BP*AP=PK
2 wstawiamy i obliczamy i koniec zadania odp to 2
√6 przez 2
17 paź 16:00