HELP
pawełXd: MAM JUTRO ZALICZNIE Z MATMY PROSZE O POMOC

pawełXd: W trapezie prostokątnym jego krótsza
przekontna i ramię maja długosci po 2√2cm. Oblicz pole trapezu jezeli kąt zawarty między
krótsza przekątna i dłuższyn ramieniem wynosi 120stopni
11 sty 18:47
mary: P=1/2(a+b)h a,b − podstawy trapezu, h−wysokość
h/2∨2=1/2 hprzez 2pierwiastki z 2 równa się jedna druga − sinus kąta 30 stopni
h=∨2 ∨pierwiastek z 2
a=2b
b=2∨2∨3/2=∨6−pierwiastek z 6
a=2∨6
P=1/2(2∨6+∨6)v2 = 3∨3 − 3 pierwiastki z 3 cm do kwadratu
11 sty 19:06
pawełXd: dzięki
a co to te ∨
11 sty 19:07
mary: Pierwiastki, nie wiem jak je napisać na tym forum
11 sty 19:13
pawełXd: aham ok dzienx
11 sty 19:15
mary: Obok tych hieroglifów pisałam słowami, żeby było bardziej zrozumiałe, ukośnik tj kreska
ułamkowa lub znak dzielenia
11 sty 19:15
mary: Nie potrafię narysować tutaj trapezu choć próbowałam w opcji rysuję, bo powinieneś zacząć
rozwiązywanie od narysowania trapezu prostokątnego i jego krótszej przekątnej, skoro kąt
między ramieniem a przekątną wynosi 120 stopni to między dłuższą podstawą a ramieniem 30
stopni
11 sty 19:21
pawełXd: ok rysunek mam ale dzieki za checi
11 sty 19:25