Zadanie
Kalor: Wykaż że iloczyn kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 2
a, a+1 − kolejne liczby naturalne
Więcej nie wiem proszę o pomoc
11 sty 18:20
Kalor: up
11 sty 18:47
Trivial: Jeżeli są to kolejne dwie liczby naturalne to jedna będzie parzysta druga będzie nieparzysta.
parzysta razy nieparzysta daje parzystą. parzysta podzielna przez 2.
2n −− liczba parzysta
2n+1 −− liczba nieparzysta
dla dowolnego n ∊ N0.
(2n)(2n+1) = 2[n(2n+1)] cnd.
11 sty 18:52
Kalor: Dzięki jeszce jak byś mógł co jest w tym zadaniu założeniem a co tezą ?
11 sty 18:56
Trivial: Jeszcze trzeba rozpatrzeć sytuację, że pierwsza liczba jest nieparzysta.
2n − 1 −− liczba nieparzysta
2n −− liczba parzysta
dla dowolnego n ∊ N
1:
(2n−1)(2n) = 2[(2n − 1)n] cnd.
A tezę możesz sobie napisać słownie.
11 sty 19:00
Kalor: Ale ja właśnie nie wiem co jest tezą i co założeniem możesz to napisać słownie zalezy mi
11 sty 19:02
Trivial: Założenia to to opisywanie 2n−1 −− liczba nieparzysta itp.
dowód jest od 'dla dowolnego...'
teza może być na przykład taka: Iloczyn kolejnych dwóch liczb naturalnych jest podzielny przez
2.
11 sty 19:04
Kalor: dzięki
11 sty 19:05
mary: Z: n, n+1, n+2, n+3.... n∊N
T: n(n+1)(n+2)(n+3)...=2k
Dw.Jeśli n jest liczbą parzystą czyli n=2m to 2m(2m+1)(2m+2)(2m+3)....=2k,
gdzie k=m(2m+1)(2m+2)(2m+3)....
Jeśli n jest liczbą nieparzystą czyli n=2m+1 to
(2m+1)(2m+2)(2m+3)....=2(2m+1)(m+1)(2m+3)...=2k, gdzie k=(2m+1)(m+1)(2m+3)...
Co należało dowieść (cnd)
11 sty 19:40
mary: Nie miałeś udowadniać dla dwóch tylko dla kolejnych, może ich być nieskończenie wiele
11 sty 19:41