trójkąt. udowodnić..
...: Niech a,b,c będą długościami boków w dowolnym trójkącie. Uzasadnij, że prawdziwa jest
nierówność a2+b2+c2<2(ab+bc+ca) .. myślałem nad wartością bezwzględną.. ale i tak nie wiem
jak to ugryźć
11 sty 18:18
Vax: Zauważ, ze skoro a,b,c są długościami boków w trójkącie, to można podstawić dla pewnych
rzeczywistych nieujemnych x,y,z tak:
a = x+y , b = y+z , c = x+z wówczas nasza nierówność przyjmuje postać:
(x+y)2+(y+z)2+(x+z)2 < 2((x+y)(y+z)+(y+z)(x+z)+(x+y)(x+z))
Czyli
2x2+2y2+2z2+2xy+2xz+2yz < 2x2+2y2+2z2+6xy+6xz+6yz
4xy+4xz+4yz > 0
Co niewątpliwie jest prawdą.
Pozdrawiam.
15 kwi 19:06
;P: −a2−b2−c2<2(ab+ac+bc) to jest prawdziwe to u góry jest nie prawdziwe
15 kwi 19:18
Vax: Mógłbyś mi wskazać błąd, a nie bezsensownie pisać, nie sprawdzając, czy to ma jakikolwiek sens?
Mój pierwszy post przedstawia kompletny dowód na zadaną w temacie nierówność.
Pozdrawiam.
15 kwi 19:22
..: Na podstawie jakiego twierdzenia zapisałeś, że boki to a=x+y itd.. ?
15 kwi 19:26
Vax: Jest to znane podstawienie dla nierówności w których nasze nierówności są długościami boków
trójkąta, zauważ, że z danych odcinków a,b,c można zbudować trójkąt, wtedy i tylko wtedy, gdy
spełniają one nierówność trójkąta:
a+b>c , a+c>b , b+c>a
Sprawdzając nasze podstawienie otrzymujemy:
x+y+y+z > x+z => 2y > 0 Co jest prawdą, analogicznie pokazujemy, że nasze podstawienie spełnia
pozostałe nierówności trójkąta. To podstawienie bardzo często pomaga w dowodzeniu nierówności,
gdzie niewiadome spełniają nierówność trójkąta.
15 kwi 19:30