:(
Robert: 
Zad.8
Dany jest wielomian W(x)= 4x
3-12x
-3x+9
a)Podaj zbiór argumentów, dla których ten wielomian przyjmuje wartości ujemne.
b)Sprawdź, czy do wykresu wielomianu należą punkty A(1/2; 5) B(
√3+1; 11
√3-15)
c)Dla jakich liczb rzeczywistych wartość wielomianu W jest równa 9?
26 sty 19:40
Eta:
napisz porzadnie ten wielomian! to Ci pomogę! ok?
26 sty 20:10
Robert: Wielomian
4x3-12x2-3x+9
26 sty 21:28
Eta:
ok!
dla a)
rozwiąz nierówność W(x) <0
czyli 4x3 - 12x2 - 3x +9 <0 rozkładając na czynniki Potrafisz?
26 sty 21:35
Mickej: 4x
2(x-3)-3(x-3)<0
(4x
2-3)(x-3)<0
najgorzej zacząć ale teraz dasz rade
26 sty 21:36
Eta:
x1= √3/2 x2 = - √3 x3= 3
-------------------------- ------------------>
I + + + + + I I + + + +
-------(-√3)/2---------------------√3/2--------------3----------->x
- - - I I - - - - I
---------- I------------------I
wybierasz ujemne czyli x€ ( -∞, -√3 /2) U ( √3/2, 3)
26 sty 21:45
Eta:
c) 4x
3 - 12x
2 -3x +9=9
czyli 4x
3 - 12x
2 -3x =0
x( 4x
2 - 12x -3)=0 to x=0 w drugim policz deltę i x
1 i x
2
b)oblicz W( 1/2)=.......... policz jak wyjdzie Ci = 5 to należy
W(
√3 +1)= ........ jak wyjdzie = 11
√3 - 15 to należy
a jak nie wyjdzie tyle ! to nie należy

Powodzenia ! dasz juz rade!
26 sty 21:52