Spr maturalny
malapaula: (
√2 − 3)
3 = ? jak to obliczyć..? proszę o pomoc

Jutro mam zaliczenie..
11 sty 17:54
him: wzór skróconego mnożenia rozpiszę Ci to na a,b
(a−b)
3= a
3 − 3a
2b + 3ab
2 − b
3
jak coś nie rozumiesz to pisz...
11 sty 17:58
11 sty 17:59
malapaula: a mogłby mi to ktoś zrobić.. bo ja pisze..

ale nic nie wychodzi, tak żebym wiedziała jak i
co.. proszę o pomoc! ;
11 sty 18:11
malapaula: √23 + 3*√22*3+3*√2*32+33 tak?
11 sty 18:14
malapaula: proszę o pomoc!
11 sty 18:23
him: 2√2 − 36 +27√2 −27 tak powinno być
11 sty 18:23
malapaula: (1+√3)2 = 12*2*1*√3+√32=1+2+32=1+2+9=12 czy to jest dobrze? proszę o sprawdzenie
11 sty 18:25
him: a
2+2ab+b
2 spróbuj jeszcze raz bo masz źle podstaw spokojnie pamiętaj że
√32 to 3
11 sty 18:27
malapaula: czyli 1+2*3+6=13 ? tak?
11 sty 18:30
malapaula: nie, t będzie wynik 6?
11 sty 18:31
him: wynik będzie z pierwiastkiem... patrz, a to jest 1 , b to jest
√3 i zobacz to co
napisałem wyżej
√32 to nie 6 tylko 3 ^^ to jest to samo co
√3 *
√3 = 3
11 sty 18:35
him: podstaw sobie
11 sty 18:35
malapaula: czyli wynik to 6√3
11 sty 18:38
malapaula: nie, wynik to 4 + 2√3 no ja już nie wiem.. pomoc!
11 sty 18:43
him: wynik zły rozumienie już dobre ...

liczby całkowitej czyli np 3 nie mozesz dodać do
pierwiastka czyli : 2+
√3 = 2+
√3 , a nie 2
√3 to też jest ważne
11 sty 18:43
malapaula: wynik to 4 + 2√3
11 sty 18:45
him: wynik powinien wyjść 4+2
√3 
już tak pewnie miałaś
11 sty 18:45
him: dokładnie to cała filozofia gdyby było 4 * 2√3 to by wtedy był wynik 8√3
11 sty 18:45
malapaula: nareszcie!

dzieki

a co będzie z (
√2 − 3)
3 ? chm...?
11 sty 18:46
him: to jest to samo co pytałaś na początku

wzór podałem Ci na 3 potęgę
11 sty 18:53
rom: √23 − 18 + 27√2 − 27 tak powinno być , him zrobił błąd w drugim wyrazie
dalej: 2√2 −18 + 27√2 − 27 = − 45 + 29√2
11 sty 19:15
gosia: (3ab2)3
12 wrz 21:21
gosia: jak to obliczyc?
12 wrz 21:22
gosia: pomóżcie
12 wrz 21:24
Mateusz: Po pierwsze na przyszłosc osobne wątki zakładaj po drugie
skorzystaj (a
x)
y= a
x*y
12 wrz 21:37