matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
mirek:
oblicz iloraz ciągu geometrycznego(an) i wyznacz wzor na n−ty wyraz tego ciagu gdy a4=4 i a7=8√2
11 sty 17:48
mirek:
zadanie 1. a₄=4 i a₇=8√2. a₇=a₄*q*q*q 8√2=4*q³ |:4 q³=2√2 q=√2 a₁=√2 Wzór: an = √2 • √2 (do n − 1)
11 sty 17:53