algebra zadanie
Mamtrzymetry: Wyznacz płaszczyznę zawierającą punkt P(−1,1,3) i przecinającą pod kątem prostym prostą:
2x+2y+z=1
l:{
x−4y−z=5
11 sty 17:40
Mamtrzymetry: .
11 sty 20:41
Mamtrzymetry: .
11 sty 22:05
AS:
Wektor prostopadły do płaszczyzny pierwszej: v1 = [2 2 1]
Wektor prostopadły do płaszczyzny drugiej; v2 = [ 1 −4 −1]
Z iloczynu wektorowego mamy
| i j k |
v = v1xv2 = | 2 2 1 | = i*| 2 1 | − j |2 1 | + k*|2 2 |
| 1 −4 −1 | | −4 −1 | | 1 −1| |1 −4 |
v = 2*i + 3*j − 10*k , vx = 2 , vy = 3 , vz = −10
Równanie płaszczyzny
vx*(x − xo) + vy*(y − yo) + vz*(z − zo) = 0
2*(x − 1) + 3*(y − 1) − 10*(z − 3) = 0
2*x + 3*y − 10*z + 25 = 0
12 sty 12:03