Proszę o pomoc z całkami...
Krzysiek: Witam. Jak obliczyć z tego całkę?
11 sty 17:40
Trivial:
1. Sprowadź do arctg.
2. Sprowadź do arcsin.
11 sty 17:41
Krzysiek: tylko w jaki sposób to zrobić...
11 sty 17:41
Trivial:
| | dx | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| ∫ |
| = ... |
| | 3+4x2 | | | | 3 | | | |
druga analogicznie.
11 sty 17:46
Krzysiek: a taką
11 sty 17:56
Trivial:
Takie to się liczy w pamięci.

Podstaw t = 2x + 3
| | 1 | |
wynik: |
| ln|2x + 3| + c. |
| | 2 | |
11 sty 17:58
Krzysiek: Zastanawia mnie jak liczyć takie całki gdy w liczniku jest dx a nigdzie więcej nie ma x
(ktorego mogę włączyć do licznika).... jeszcze jedna, ostatnia:
możesz jeszcze podać wyniki dla tych całek, to bym sobie sprawdził.
11 sty 18:01
Trivial:
Ten trzeba rozłożyć na prostsze ułamki.
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| 8 − 4x2 | | −4(x2 − 2) | |
| | 1 | | A | | B | |
= |
| = |
| + |
| . |
| | −4(x − √2)(x + √2) | | x − √2 | | x + √2 | |
Znajdź A, znajdź B a potem błyskawicznie scałkujesz.
11 sty 18:06
Krzysiek: Możesz napisać te wyniki co poprzednich całeczek, i tego ostatniego, wtedy bede miał pewność że
jestem już ( w miarę) nauczony...
11 sty 18:08
Krzysiek: | | 1 | |
A oraz B wyszło mi |
| ... |
| | 4 | |
mógłbyś mi pokazać już do końca jak to rozwiązać... ?
11 sty 18:13
Trivial:
| | dx | | √3 | | 2x | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + c. |
| | 3+4x2 | | 6 | | √3 | |
| | dx | | x | |
∫ |
| = arcsin( |
| ) + c. |
| | √2−x2 | | √2 | |
| | dx | | √2 | | x +√2 | |
∫ |
| = |
| ln| |
| | + c. |
| | 8−4x2 | | 8 | | x − √2 | |
Mogłem się gdzieś pomylić.
11 sty 18:16
Krzysiek: | | √2 | |
a skąd się wzięło to |
| |
| | 8 | |
11 sty 18:20
Krzysiek: | | √2 | |
a poza tym w tym drugim przykładzie wyszło mi przed arcsin'em |
| |
| | 2 | |
11 sty 18:24
Trivial:
Po przemnożeniu przez mianownik:
1 = −4A(x+
√2) −4B(x −
√2)
x
1: −4A − 4B = 0 ⇒ B = −A
x
0: −4
√2A + 4
√2B = 1 /: 4
√2
∫ ... =
| | √2 | | √2 | | √2 | | x + √2 | |
− |
| *ln|x − √2|+ |
| ln|x + √2|+c= |
| ln| |
| | + c. |
| | 16 | | 16 | | 16 | | x − √2 | |
Był błąd.
11 sty 18:24
Trivial:
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| =... |
| | √2 − x2 | | √2 | | √1 − (x/√2)2 | |
√2dt = dx
| | 1 | | √2dt | | x | |
... = |
| ∫ |
| = arcsint + c = arcsin( |
| ) + c. |
| | √2 | | √1 − t2 | | √2 | |
11 sty 18:30
Krzysiek: ok, już widzę gdzie miałem źle. Dzięki wielkie
11 sty 18:35
Trivial:
11 sty 18:40