Zadanie
Karola: BŁAGAM O POMOC

!

Zad.4
Dane są funkcje f i g określone wzorami: f(x)= 2x2+5x-3 , g(x)= -x3+9x+5
a)Przedstaw wzór funkcji f w postaci iloczynowej,
b)wyznacz współrzędne punktów wspólnych wykresów funkcji f i g,
c)podaj zbiór rozwiązań nierówności f(x)<g(x)
26 sty 19:25
kwiatuszek: a)w postaci iloczynowej :
liczymy Δ=25+4*2*3=49
x1=(-5-7):4=-3
x2=(-5+7):4=0.5⇒y=2(x+3)(x-0,5)
b)f(x)=g(x)
2x2+5x-3=-x3+9x+5
X3+2x2-4x-8=0
(X3+2x2)-4(x+2)=0
x2(x+2)-4(x+2)=0
(x+2)(x2-4)=0⇒x1=-2 x2=2
c)mamy dwa pierwiastki podwójne 2 więc je odbijesz zacznij rysować wykres od góry prawej
strony i wyjdzie przedział x∈(-∞,-2)
26 sty 20:25
kwiatuszek: wykorzystujesz podpunkt b do c
26 sty 20:27