wzory skróconego mnożenia
Karolina: Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
a) (x−1)3−(2x−3)2−(x+3)2+2(x−2)(x+2)
b) (2x−5)2 (x−1)−(3x+1)2(x+1)−(x−1)(x2+x+1)
11 sty 17:27
him: (a−b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
(a+b)2 = a2 +2ab + b2
a− jest to pierwsza liczba w nawiasie
b− druga liczba w nawiasie
Później wystarczy po redukować... jak nie będziesz dalej wiedziała to Ci pomogę
11 sty 17:38
Karolina: ok dzieki, ale mam problem z tym: 2(x−2)(x+2) − gdyby nie było tej dwójki to dałabym radę...
Obliczyłabym to ze wzoru skroconego mnozenia, a jak sie pojawila ta 2 to co mam zrobic?
11 sty 17:42
Karolina: To ja może napiszę jak zaczęłam to robić:
= x3−3x
21+3x*1
2−1
3−2*2x*3+3
2−x
2+2x3+3
2... no i dalej nie wiem
11 sty 17:51
him: są dwa sposoby na to, mówię o (x−2)(x+2)
1. to po prostu możesz wymnożyć przez siebie wypiszę Ci na a,b
(a
1−b
1)(a
2+b
2)=a
1*a
2 + a
1*b
2 − b
1*a
2 −b
1*b
2
lub jeżeli umiesz to też potraktuj to jako wzór skróconego mnożenia
2. (a−b)(a+b) = (a
2 − b
2)
w obu przypadkach wynik będzie ten sam tylko w 1 będziesz musiała później przeprowadzić znowu
redukcję a jak już będziesz miała wynik to jeszcze tą dwójkę co masz przed nawiastem wymnożyć
2(a−b) = 2a−2b
jak nie zrozumiesz to napisz starałem się wytłumaczyć jak najprościej umiem...

(*) = mnożenie
11 sty 17:52
him: jak coś to Ci to zrobię i wtedy zobaczysz jak nie będzie Ci wychodziło
11 sty 17:53
Karolina: zrozumiałam

to ja bd obliczać, a Ty czekaj i mi sprawdzisz

11 sty 17:53
him: ok
11 sty 17:56
Karolina: ...+2(x2−22)=
x3−9x2+3x−1−4x2−12xd+9−x2+6x+9+2x2−8=x3−9x2+3x−1−4x2−12x+9−x2+6x+9
+4x2−8=x3−10x2−3x−9 dobrze?
11 sty 18:00
patiqq: him pomóż
11 sty 18:01
him: mi inaczej wyszło masz źle ogólnie mi się zdaje że dosłownie podstawiłaś pod wzory a nie
zmieniłaś znaków ...
11 sty 18:05
him: mi wyszło x3+3x−27 , ale jeszcze raz oblicze, jak coś to Ci rozpisze
11 sty 18:06
Karolina: nio ok
11 sty 18:10
him: czekaj widocznie też coś mi już głowa nie tak pracuje...
11 sty 18:13
him: ok powaliło mi się też z trzecią potęga ... omg powinno wyjść x3−6x2+9x−27 ... no teraz
dobrze sorry zaraz Ci napisze całe
11 sty 18:15
Karolina: ta spoko nic sie nie dzieje
11 sty 18:18
him: x3−3x2+3x−1−(4x2−12x+9)−(x2+6x+9)+2x2−8 tak powinno być na początku bo pamietaj jeżeli
jest minus przed znakiem wtedy obliczasz tylko to co jest w nawiasie a później musisz zmienić
znaki czyli np: −(a−b)2 = − (a2 −2ab+b2) = −a2+2ab−b2
11 sty 18:20
him: i teraz powinno Ci już iść gładko

przeanalizuj to i jak coś to napisz postaram się pomóc i
sorry jak namociłem w głowie
11 sty 18:21
him: z tą trzecią potęgą uważaj i staraj sie robić powoli i rozpisuj dokładnie ... ja na tym padam
^^
11 sty 18:25
Karolina: ok wyszedł mi taki wynik jak Tobie

przykład b) sobie odpuszczam, bo obliczałam już go i
wychodzi mi zły wynik

a Tobie już nie bd zawracać głowy

wielkie dzięki
11 sty 18:29
him: moge pomóc jeszcze ^^ jak coś tylko napisz co Ci nie wychodzi dokładnie ale spróbuj rozpisać
wszystkie liczby do potęgi od dzielnie np: (2x−5)
2 =
potem (3x+1)
2 i zamien to co Ci wyszło w te nawiasy i patrz na minusy
11 sty 18:32
Karolina: wiesz co naprawde daruje sobie ten przykład

to jak mozesz to pomoz mi w innym zadaniu (jest
znacznie krótsze od tamtego)...
11 sty 18:34
him: postaram się pomóc
11 sty 18:35
Karolina: Zapisz za pomocą sum algebraicznych wyrażenia:
(x+a)(x2−ax+a2)
(3+x)(9−3x+x2)
11 sty 18:38
him: to także wzory skróconego mnożenia

1. x
3 −ax
2+a
2x+ax
2−a
2x+a
3 i teraz redukcja wyrazów podobnych

z drugim jest podobnie
wystarczy wymnożyć je przez siebie
11 sty 18:49
him: na początku wymnażasz drugi nawias przez x zrób tak x(x
2−ax+a
2) a później wymnóż
a(x
2−ax+a
3) wstaw znak w tym przypadku + po między tym co wyszło i cała robota spróbuj
11 sty 18:51
Karolina: I co nie dasz rady? Ok to bajka, może jutro w szkole ktoś mi wytłumaczy

To jeszcze raz
dziękuję

a tak apropo do której klasy chodzisz?
11 sty 18:51
him: tak może będzie Ci łatwiej z 3 potęgą tego typu
11 sty 18:51
Karolina: upss nie zauwazylam, ze napisales
11 sty 18:52
him: dla mnie to bardziej zabawa ... nie jestem jakiś super mądry ale pare rzeczy umiem ... a ja
chodzę do LO
11 sty 18:52
Karolina: Ojj ale i tak jesteś bardziej kumaty ode mnie

ja dopiero w 1 też liceum..
11 sty 18:54
him: ja już 3 klasa matura w tym roku z rozszerzenia matmy ale coś cieniutko ją widzę

też byś była
kumata gdybyś miała 7 matm w tygodniu
11 sty 18:56
Karolina: hehe xd ja mam zupełnie inny profil od Ciebie to mam tylko 3 matmy
11 sty 18:59
him: a z jakiego województwa lub miasta jesteś?
11 sty 19:01
Karolina: podkarpackiego (Jarosław) a Ty?
11 sty 19:02
Karolina: a co do zadania to wyszło mi x3+a3
11 sty 19:03
him: ja podlasie Białystok ^^ i właśnie o to chodzi

w 2 przykładzie tak samo postaraj się zrobić
11 sty 19:06
Karolina: nio to troszkę daleko

hmm a w 2 przykładzie: 27+x
3
11 sty 19:09
him: dokładnie
11 sty 19:14
Karolina: uff to dobrze, czyli zrozumiałam (; w pt mam z tego spr, więc mam nadzieje, że jakieś 3
dostane
11 sty 19:16
him: będzie dobrze postaraj się rozwiązać parę zadań jeszcze i zobaczysz że to jest łatwe teraz co
ja mam zadania to jak mam coś w tym stylu na lekcji to aż chce się robić
11 sty 19:19
Karolina: ok pewnie tak zrobię
11 sty 19:21
Karolina: ok to ja idę jeszcze kuć chemie

dzięki za pomoc

pa
11 sty 19:28
(3x+5)(x-6)=: (3x+5)(x−6)=
5 cze 17:02
Wera : 2×9÷3+12×(17−4×3)÷5−2=
13 wrz 18:59