Jak obliczyć osiągnięty obrót
Beata17: Miesięczne obroty pewnej firmy początkowo wynosiły 5 tys.zł a następnie wzrastały
systematycznie o 2% miesięcznie przez 1,5 roku. Jakie obroty osiągneła ta firma po tym
czasie? proszę pomóżcie

26 sty 18:53
wiola: 5000*2%=100
100*18=1800
5000+1800=6800
26 sty 19:10
wiola: ojjj pomylilam sie

5000+100=5100
5100+100=5200
5200+100=5300
5300+100=5400
5400+100=5500
5500+100=5600
5600+100=5700
5700+100=5800
5800+100=5900
5990+100=6000
...
po 18 miesiacu bedzie 6800
i sumujemy wszystko
26 sty 19:18
Eta:
Kk= Kp( 1 + 0,02)18
Kk= 5000( 1,02)18 wylicz na kalkulatorze
1,0218 i * 5000 i tyle!
= 1,4282 *5000= 7141,23zł
najprościej przez tzw. procent składany
26 sty 19:32
Beata17: Dzięki bo wynik się zgadza z odpowiedzią.
26 sty 20:45
Eta: Który wynik? mogę wiedzieć?
26 sty 20:49
Beata17: Twój sie zgadza
27 sty 14:21