>><<<
patiqq: algebraicznie i graficznie:
−4x+ 3y=1
3x+4y=18
To jest równanie czyli klamerka jeszcze>...
Mi jakoś nie wychodzi tylko piszście dokładnie bo nie mogę się potem rozczytać.......
11 sty 17:17
Trivial: Spoko, akurat jestem.
11 sty 17:17
Trivial: Jaką metodą? Podstawiania czy przeciwnych współczynników?
11 sty 17:18
patiqq: obojętnie
11 sty 17:18
Trivial:
Będziemy eliminować niewiadomą y.
−4x + 3y = 1 /*4
3x + 4y = 18 /*3
−16x + 12y = 4
9x + 12y = 54
Odejmujemy stronami:
−16x − 9x = 4 − 54
−25x = −50/: (−25)
x = 2.
Podstawiamy do któregokolwiek z równań i wyliczamy y. Np. do równania pierwszego:
−4*2 + 3y = 1
−8 + 3y = 1
3y = 9 /: 3
y = 3
Ostatecznie:
x = 2
y = 3.
11 sty 17:23
patiqq: a graficznie
11 sty 17:24
patiqq: ale dzięki chociaż za tamto
11 sty 17:24
Trivial:
Graficznie to musisz narysować proste w układzie i odczytać gdzie się przecinają.
(1); −4x + 3y = 1
3y = 4x + 1 /: 3
(2); 3x + 4y = 18
4y = −3x + 18 /: 4
Dasz radę dalej?
11 sty 17:28
patiqq: nie jak ja mam to zrobić na wykresie z ułamkami
11 sty 17:29
Trivial: Liczysz dwa punkty dla każdej prostej, zaznaczasz je w układzie a potem rysujesz przez nie
linię.
11 sty 17:31
patiqq: wiem o tym ale trzeba wyznaczyć x
11 sty 17:33
Trivial:
(1); Dowolne dwa punkty.
| | 4 | | 1 | | 1 | |
x = 0, wtedy y = |
| *0 + |
| = |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | | 1 | |
x = 3, wtedy y = |
| *3 + |
| = 4 |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Rysujemy...
(2);
| | 4 | | 1 | | 1 | |
x = 0, wtedy y = |
| *0 + 4 |
| = 4 |
| . |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = 4, wtedy y = − |
| *4 + 4 |
| = −3 + 4 |
| = 1 |
| . |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zaznaczamy i rysujemy...
11 sty 17:34
patiqq: my w school liczymy inaczej
11 sty 17:37
Trivial:
11 sty 17:38
Trivial: Jak robicie?
11 sty 17:39
patiqq: a trzeba zaznaczać y 1,5 i x 4
11 sty 17:40
Trivial: Punkty dobierasz jak ci wygodnie. Każde dwa punkty będą OK.
11 sty 17:42
patiqq: 

?
11 sty 17:43
patiqq: jakieś dziwne............ jak sie robi kreske ułamkową
11 sty 17:44
11 sty 17:47
patiqq: ok dzięki
11 sty 17:48