funkcja kwadratowa
Agi: Funkcja kwadratowa , osiąga wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x ∈(-∞, -3) U (1, +
∞), a jej wykres przecina oś OY w punkcie A(0,4)
a)Wyznacz wartości współczynników a, b, c
b) Napisz postać kanoniczną funkcji f
c)podaj wzór funkcji kwadratowej g, której wykres otrzymamy przesuwając wykres funkcji f
o wektor u =[2, -10/3]
d)wyznacz te argumenty x, dla których f(x)≥4
26 sty 18:38
Agi: pomóżcie
26 sty 19:16
Agi: jak podpunkt a zrobić?
26 sty 20:35
Eta:
Czyli tę funkcję można zapisać w postaci iloczynu
bo x1= - 3 x2 = 1 i ramiona do dołu bo wartości ujemne
pod osią ox w dwu przedziałach czyli a<0( ujemne)
czyli
y = - a( x +3)(x -1) masz wyliczyć "a"
A( 0,4) czyli x=0 y = 4
podstaw do równania i obliczysz a
26 sty 21:04
Eta:
oczywiście y = a(x +3)(x-1) "a" ma wyjść ujemne!
26 sty 21:09