wyznacz współczynniki
krucz: wielomiany w(x)=(x−2)(x+1)(x+2)+x i P(x)=(a+b)x63+x2+(a−b)x−4 są równe.
Wyznacz współczynniki a i b
11 sty 14:23
krucz: wielomiany w(x)=(x−2)(x+1)(x+2)+x i P(x)=(a+b)x3+x2+(a−b)x−4 są równe.
Wyznacz współczynniki a i b
11 sty 14:25
ICSP: (x−2)(x+2)(x+1) + x = x3 +x2 − 3x − 4
a+b = 1
a−b = −3
Rozwiąż układ równań
Tylko zastanawiam się co zonacza zapis (a+b)x63
11 sty 14:26
krucz: przepraszam za pomyłke tam nie ma być x63 tylko x3
Nie rozumiem czemu wyszedł taki układ:
a+b = 1
a−b = −3
11 sty 14:53
ICSP: Wielomiany są równe kiedy wspołczynniki przy poszczegolnych potegach są sobie równe oraz
wielomiany są tego samego stopnia.
W pierwszym wielomianie przy x3 stoi 1. Za to w drugim (a + b). Z tego wychodzi powyższy
układ równań.
11 sty 15:02