Wartości bezwzględne w wykresach funkcji liniowej.
Sophie: Określ liczbę rozwiązań równania f(x)=k w zależności od parametru k, gdy
f(x)=||x-2|-2|-2
Proszę tylko o dokładne słowne wytłumaczenie, jeśli ktoś ma cierpliwość, bo nie było mnie
na tej lekcji i nie mam bladego pojęcia co i jak. Chciałabym wiedzieć co mam robić po
kolei, bo kolejnym punktem do tego zadania jest narysowanie wykresu... Z góry dziękuję!
26 sty 18:21
Eta:
Witam Sophie!
Jesteś? .... to popracujemy razem ? napisz!
26 sty 18:50
Sophie: jestem, czekam na wskazówki
26 sty 19:01
Eta:
Ok!
narysuj prostą y = x-2 potrafisz napewno!
26 sty 19:02
Eta:
teraz tę część tej prostej ,którajest pod osią OX odbij nad oś OX
(bo wyrażenie x-2 jest pod modułem!)
26 sty 19:03
Sophie: ok, mam
26 sty 19:04
Eta:
Odbiłaś już też? ... czyli masz wykres takie V Tak?
teraz ponieważ za pierwszym modułem jest - 2
to obniżamy ten wykres o dwie jednostki w dół!
narysuj go! ( zaznacz punkty przeciecia z osią OX( widać je !
26 sty 19:07
Sophie: pytanko: moduł, czyli
26 sty 19:07
Eta: bezwzględna wartość
26 sty 19:08
Sophie: aha nie używano przy mnie takiego określenia, ale w każdym razie dobrze zrozumiałam

mam pinkty przecięcia z osią OX: 0 i 2 czy tak powinno być?
26 sty 19:11
Eta: świetnie! tak!
Zaraz napiszę dalej
26 sty 19:11
Sophie: ok
26 sty 19:12
Eta:
A jednak nie!
0 i 4
26 sty 19:13
Eta:
Chodziło mi już o tą po przesunięciu w dół o dwie jednostki!
26 sty 19:15
Sophie: moim zdaniem musi być 2 bo jeśli x= 2 to |x-2|=|2-2|=|0|=0 czyli miejsce zerowe czyli
miejsce przecięcia z osią OX
26 sty 19:16
Sophie: aha, wtedy rzeczywiście 4
26 sty 19:17
Eta:
Ale ja cały czas mówię o tym drugim wykresie!
pierwszy ma miejsce zerowe tylko x= 2
a jak go obniżysz o dwie jednostki w dół to masz miejsca zerowe 0 i 4
26 sty 19:18
Sophie: mam pytanie, może głupie, ale ważne dla mnie

Mianowicie gdy rysuję prostą przesuniętą
o 2 jednostki (jeszcze nie odbitą) powinna ona mi się kończyć w punkcie (2; -2) i
dopiero z tego punktu odbić prawda? Teraz pytanie powalające. Dlaczego powinnam odbić z
tego punktu właśnie?
26 sty 19:20
Eta:
Tak? zgadza się teraz?
następnie ten drugi wykres ma część pod osią OX?
czyli znów odbijamy tę część z pod osi OX
nad oś OX otrzymasz takie W ( to bedzie trzeci wykres!
26 sty 19:20
Eta:
odbijasz od osi Ox czyli od punktu (2,0 )
to co z lewej str. pod osią ,nad oś czyli takie fau V zaczepione na osi ox
w punkcie (2,0)
26 sty 19:23
Eta:
Odbijamy dlatego bo mamy moduł(czyli wart. bezwzgl.
a ona nie moze mieć wartości ujemnych!
26 sty 19:24
Sophie: czyli odbijam ten "trójkąt" pod osią OX nad tę oś. Rzeczywiście, wychodzi coś na kształt
litery W.
26 sty 19:26
Eta: Tak!
teraz za modułem mamy znowu - 2
czyli ten wykres W
znowu przesuwamy o dwie jednostki w dół i tyle!
Juz go nie odbijamy ! bo to koniec zad>
26 sty 19:34
Eta:
wypisz teraz miejsca zerowe: powinnaś mieć punkty
przecięcia z osią OX

-2,0) (2,0) (6,0)
a z osią OY (0,-2)
tak masz? napisz mi?
26 sty 19:36
Eta:
Oj "głupek" wyskoczył

( -2,0)
26 sty 19:37
Sophie: dobrze, uporałam sie z wykresem, za co jestem b. wdzięczna. A teraz pytanie mam: jak
określić liczbę rozwiązań? Odczytać za pewne z wykresu, ale konkretnie?
26 sty 19:37
Eta:
Teraz popatrz na oś OY i nazwij ją "K"
widzisz,że poniżej k= -2 nie ma wykresu ... tak?
czyli odp: dla k= -2 równanie nie ma rozwiązań
zaraz dalej przeanalizujemy!
26 sty 19:40
Sophie: zgadza się, takie mam miejsca zerowe
26 sty 19:41
Eta:
Widzisz że na wysokości k= -2 są dwa punkty wykresu!
gdzie jeszcze ? nad osią oX bo tam mamy dwie gałązki (ramiona)
czyli odp:
równanie ma dwa rozwiązania gdy k= -2 lub k> 0
napiszemy to ładniej gdy k€ ( 0 ,∞) U{ -2}
26 sty 19:43
Eta:
i jeszcze widzisz że wykres przecina się trzy razy z osią ox
tzn ,że dla k=0 --- są trzy rozwiazania
i jeszcze są cztery gdy k€(-2, 0)
i to wszystko!
26 sty 19:46
Sophie: no więc tak:
rozumiem, dlaczego 0 rozwiązań dla k(-∞;-2) bo się kończy wykres
wiem, dlaczego 3 rozwiązania dla k=0 bo 3 razy przecina się z OX
ale nie umiem złapać, dlaczego 3 i 4 rozwiązania
26 sty 19:51
Eta:
Trudno mi Ci to wyjaśnić!
ale może tak!
gdybyś prowadziła proste równoległe do osi ox
to przecinały by sie one z Twoim wykresem
ani razu --- gdy poniżej k= -2 ---- czyli brak rozw.
dwa razy --- gdy k= -2 i powyżej osi ox czyli dla k€(0,∞)
więc tu dwa rozw.
trzy razy gdy na samej osi oX ----- czyli tam k=0
czyli trzyrozwiązania
i cztery razy jak między - 2 i 0
czyli k€(-2,0,) ---- cztery rozwiazania !
nie obchodzi nas jakie to rozwiazania
tylko ile ich jest w zależności od parametru "k"
rozumiesz coś z tego?
26 sty 19:52
Sophie: miało być 2 i 4 rozwiązania
26 sty 19:53
Eta:
cztery dlatego bo tam masz aż cztery gałazki! ( kumasz już?)
26 sty 19:54
Eta:
dwa tylko dla k= -2 i k>0
bo dla k= - 2 masz dwa "czubki" -- wykresu
a dla k>0 ---- dwie gałązki wykresu
26 sty 19:55
Sophie: zrozumiałam oprócz 2 rozwiązań, wiem, że dla k= -2 są dwa, to jest ewidentne, ale dla
k(0,∞)?
26 sty 19:58
Sophie: rozumiem, ze 2 gałązki, ale bądź co bądź, prostych (wykresów) ma trzy, więc nie wiem za
bardzo czym się kierować
26 sty 20:00
Sophie: zrozumiałam! -kwestia spojrzenia na rysunek.

dziękuję bardzo! moja matematyczka by
lepiej tego nie wytłumaczyła!
26 sty 20:02
Eta: Pisałam Ci :
poprowadź kilka prostych równoległych do osi oX powyżej k=0
to zobaczysz,że kazda z takich prostych przecina sie z tym wykresem
ile razy?.... no tylko dwa razy! .... czyli dwa rozwiazania
własnie tak ,gdzie k>0 i k= -2
a teraz poprowadź takie proste
między k= -2 i k=0
to ile razy przetna nasz wykres? .... no cztery razy! czyli cztery rozw.
gdy k€(- 2, 0)
teraz juz napewno wiesz o co chodzi



!

....
26 sty 20:04
Sophie: Dziękuję bardzo!
26 sty 20:05
Eta:
Patrzysz na ostatni!
ja uczyłam : pogrubić ten ostatni! lub kolorem go narysować!
Tak?
26 sty 20:05
Sophie: tak, na ostatni
26 sty 20:15
Eta:
Zrozumiałaś to zad?
26 sty 20:16