pilne
maciek xp: wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6cm i tworzy z krawędzią boczną kąt
30 stopni .Oblicz objętość
11 sty 13:20
miley: v=48
11 sty 13:28
Bogdan:
| | | |
Z funkcji trygonometrycznej: |
| = ctg30o, stąd a = .... |
| | 6 | |
albo z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30
o i 60
o:
11 sty 13:28
miley: Moim zdaniem kąt jest między wysokościa a krawędzia boczną, przynajmniej ja to tak zrozumiałam
Panie Bogdanie.

Pozdrawiam
11 sty 13:45
Bogdan:

Tak
miley, masz rację, źle odczytałem, dziękuję.
Poprawiam
| | | |
Z funkcji trygonometrycznej: |
| = tg30o ⇒ a = ... |
| | 6 | |
lub z własności trójkąta prostokątnego o katach ostrych 30
o i 60
o
11 sty 13:59
miley: spoko, ale jesli chodzi o te procenty, to ważny jest wynik a nie sposób rozw. zadania, więc nie
musiał mi Pan pojechac...
Pozdrawiam
11 sty 14:09
maciek xp: jak byś mógł mi to rozpisać całkowicie bo jestem zielony z góry dziękuje panu.
11 sty 14:10