proszę o pomoc:(
sandra: cena akcji obniżyła się w ciągu dwóch kolejnych sesji każdorazowo o 10% i wyniosła 29,97 zł.
Oblicz cenę początkową.
11 sty 12:47
Bogdan:
Podpowiedź: cena końcowa = cena początkowa * (1 − 0,1)2
11 sty 12:52
sandra: 29,97zł= x*0,81 / 0,81
x= 37zł
czy teraz wyliczone poprawnie?
11 sty 12:59
miley: 29,97−90%
x−100%
z proporcji
x=33,30
33,30−90%
x−100%
x=37 zł
Cena poczatkowa wynosi 37 zł
Tak Ci wyszło? pozdr
11 sty 13:02
sandra: dziękuje serdecznie za pomoc
11 sty 13:02
Bogdan:
Wynik jest dobry, cena początkowa wynosi 37 zł.
Takie proste zadanka rozwiązuje się raczej nie stosując proporcji, czy sprzedawca układa
proporcje chcąc podwyższyć lub obniżyć cenę?
11 sty 13:06
miley: Jaki Pan jest inteligentny. Uważam, że każdy sposób jest dobry na rozwiązanie zadania. Nie
wiadomo na jakim poziomie jest koleżanka Sandra.
Pozdrawiam
11 sty 13:09