matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Ania:
Całki przez podstawienie:
3x
2
a) ∫
dx =
x+1
3x
2
= t 6x(dx)=dt
1
xdx=
dt= a dalej?
6
x
b) ∫
dx =
3x+7
3x+7(dx)=dt 3(dx)=dt
1
dx=
dt= ?
3
11 sty 12:15
Trivial:
a)
3x
2
∫
dx = ...
x+1
3 0 0 −1 −3 3 3 −3 3
3
... = ∫(3x − 3 +
)dx = ...
x+1
b) analogicznie.
11 sty 12:24