| 1 | ||
w ciągu geometrycznym (an) czwarty wyraz jest równy 1 a szósty wyraz ma wartość | to ile | |
| 4 |
| a4 | ||
a4 = a1*q3 → a1 = | ||
| q3 |
| a6 | |
= q2 | |
| a4 |
| √a6 | ||
q = ± | ||
| √a4 |
| √1/4 | 1 | |||
q = ± | = ± | |||
| √1 | 2 |
| a4 | 1 | ||||||||||||
a1 = | = | = ±8. | |||||||||||
| q3 |
|
| an | ||
W ciągu geometrycznym (an): an = ak*qn−k ⇒ qn−k = | ||
| ak |
| 1 | 1 | 1 | |||||||||||
q6−4 = | = | ⇒ q = | lub q = − | |||||||||||
| 1 | 4 | 2 | 2 |
| 1 | ||
a1 * q3 = a4 ⇒ a1 = a4 * | ||
| q3 |