pochodna funkcji
nosu: Mam obliczyc pochodna takiego wyrazenia:
sin5x2
robie to tak: [(sin5)x2]'=sin5x2 ln sin5 2x cos5
czy to jest dobry tok myslenia?
11 sty 11:11
Trivial:
y = sin(5x2)
y' = cos(5x2)*(5x2)'
y' = cos(5x2)*5x2ln5*(x2)'
y' = cos(5x2)*5x2ln5*2x.
11 sty 11:16
nosu: dzieki, myslalem ze to jest funkcja wewnetrzna sinusa a nie mnozenie
11 sty 11:20
Trivial:
Bo to jest funkcja wewnętrzna sinusa.

Ale tak to się liczy.
Reguła łańcuchowa:
[f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x).
Można też metodą podstawiania, ale nigdy jej nie znałem.
11 sty 11:35