pomocy...
karola2222: bardzo prosze o pomoc i podanie chociaż jednego przykładu z pełnym rozwiązaniem − mam
poprawkę
z matmy i będą proporcjonalności proste i odwrotne , jeśli mógłby mi ktoś wytłumaczyć będę
wdzięczny...
Przepisz poniższe zdania, uzupełniając je.
a) Jeśli z prędkością 50 km/h mogę przejechać pewną trasę w czasie 8 minut, to z prędkością 40
km/h tę samą trasę mogę przejechać w czsie ... minut.
b)Jeśli pewną trasę mogę przejechać w czasie 10 minut z prędkością 30 km/h, to po zwiększeniu
prędkości do ... km/h mogę przejechać tę trasę w ciągu 6 minut.
c) Dwadzieścioro jeden dzieci dostało po ... baloniki. Gdyby dzieci było siedmioro, dostałyby
po 12 baloników.
d)Trzech kuchcików obierało ziemniaki przez pół godziny. Gdyby było ich pięciu, praca trwałaby
o ... minut krócej
zad2)
do 1 kilograma octu 10−cio % dolano 1/2 kg wody, jakie jest teraz stężenie procentowe octu?
zad3)
kolarz przejechał 72km w ciągu dwóch godzin i 24 minut , o ile musi zwiększyć średnią prędkość
by przejechać ten dystans w ciągu 2 godzin?
11 sty 09:12
Niunia85: a)
50km−8minut
40km−xminut
| | 40*8 | | 320 | |
x= |
| = |
| =6,4 minuty |
| | 50 | | 50 | |
11 sty 10:49
Noah: przeciez juz bylo to rozwiazywane poszykaj na forum!
11 sty 10:51
Niunia85:
c)
21−x
7−7
| | 21*7 | | 147 | |
x= |
| = |
| =21 dzieci |
| | 7 | | 7 | |
11 sty 10:51