matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
lucmann:
x
4
+3x
3
−x
2
−9x−6=0
11 sty 03:46
M4ciek:
W(−1) = 0 Podziel Twój wielomian przez dwumian (x+1)
Wyjdzie : (x
3
+ 2x
2
− 3x − 6)(x + 1) = 0 x(x
2
− 3)+2(x
2
− 3)(x + 1) = 0 (x + 2)(x
2
− 3)(x + 1) = 0 (x + 2)(x −
√
3
)(x +
√
3
)(x + 1) = 0 x = −2 v x =
√
3
v x = −
√
3
v x = −1
11 sty 08:46