pomocy
lucmann: (−x2+4)4(x−10)2(x+5)15x11≥0
11 sty 03:44
M:
10 kwi 12:21
Miś Uszatek:

(4−x
2)
4(x−10)
2(x+5)
15x
11 ≥0
(4−x
2)
4=0
(2−x)
4(2+x)
4
x=2 parzysty
x=−2 parzysty
(x−10)
2=0
x=10 parzysty
(x+5)
15=0
x=−5 nieparzysty
x
11=0
x=0 nieparzysty
Odp. x∊(−
∞, −5]U{0,
∞)
10 kwi 12:40
:
Źle
10 kwi 12:52
Miś Uszatek:
(−∞,−5)U[0,∞)
10 kwi 12:54
:
Nadal żle
10 kwi 12:59
Miś Uszatek: To napisz co jest zle
10 kwi 13:00
:
Np:
x=−2 także spełnia nierówność
10 kwi 13:04
Miś Uszatek:
No tak
x=−2 oraz x=−5 bo jest ≥0
Ok
10 kwi 13:06