Agnieszka: Wskazowki

Dane są punkty A(3,0) i B(-3,0) Wyznacz rownanie krzywej utworzonej przez punkty
plaszczyzny ktorych odleglosc od punktu A jest dwa jazy wieksza od punktu B. Jaką figure
opisuje krzywa?
26 sty 17:04
Agnieszka:
26 sty 18:40
Eta:
w/g mnie tak:
C(xc,yc)
IACI= 2*IBCI
oblicz te odległości za pomocą xC i yC
porównaj z tego w-ku
IACI2 = 4*IBCI2 po uporządkowaniu wyjdzie Ci równanie krzywej!
(parabola)
26 sty 18:57
Agnieszka: zrobilam Twoja metoda i wyszla parabola ale w odp jest okrag o S=(-5,0) r=4
jak to zrobic....:(
26 sty 20:15
Eta: Agnieszko!
Nie mam dzisjaj dobrego "dnia"

zobacz "info zad. 8240220" "geom. analityczna!
jest rzeczywiście okrąg S( - 5,0) r=4
26 sty 20:29
Eta:
Ale jak Ci wyszła parabola ? jak tam po prawej str.
będzie 4y2 a po lewej y2
wiec nie może byc parabola! coś źle policzyłaś!
ja Ci zasugerowałam ! ( bo nie spojrzałam,że odl dwa razy wieksza!
musi Ci to wyjść! policz porządnie!
26 sty 20:34