Rozwiazanei wraz z wyjasneineim plzx
Rokol: 1. Znajdz asymptomy Funkcji:
F(x)= 3X/x-2
2. Znajdz przedział wklęsłości i wypukłości funkcji oraz punkt przegięcia:
f(x)= 3x3+3x2+4
3.Znajdz obraz graf AxB
A:x:(x+1/x-1) -2 <0
B: x: (x-4) ≤ 3
26 sty 16:35
ola: 1) asymptota pozioma y=3
pionowa x=2
26 sty 19:27
ola: 2) Oblicz drugą pochodną. Przyrównaj do 0. Naszkicuj wykres drugiej pochodnej, tam gdzie
jest druga pochodna ujemna tam jest funkcja wklęsła, a tam gdzie dodatnia tam funkcja
wypukła
26 sty 19:30
Rokol: zesz mi kurwa wyjansnilaa
28 sty 15:34
28 sty 15:40
Basia:
f(x)= 3x3+3x2+4
f'(x) = 9x2 + 6x
f"(x) = 18x +6
f"(x)=0 ⇔ 18x+6 =0 ⇔ x = -1/3
f"(x) < 0 ⇔ 18x+6<0 ⇔ x< -1/3
f"(x) > 0 ⇔ 18x+6 >0 ⇔ x>-1/3
czyli:
x∈(-∞; -1/3) ⇒ f"(x) < 0 ⇒ f wklęsła
x∈(-1/3; +∞) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f wypukła
x0=-1/3 punkt przegięcia
28 sty 15:45
Basia:
A:x:(x+1/x-1) -2 <0
B: x: (x-4) ≤ 3
musisz rozwiązać te nierówności:
(x+1) / (x-1) -2 < 0
x+1 -2(x-1)
----------------- < 0
x -1
x +1 -2x +2
--------------- < 0
x-1
-x + 3
----------- < 0
x-1
czyli musi być licznik ujemny i mianownik dodatni lub odwrotnie
(-x+3>0 i x-1<0) lub (-x+3<0 i x-1>0)
(-x > -3 i x<1) lub (-x<-3 i x>1)
(x<3 i x<1) lub (x>3 i x>1)
x<1 lub x>3
A = (-∞; 1) U (3; +∞)
-------------------------------------
(x-4) ≤ 3
x<7
B=(-∞;7)
-------------------------------------
no i spróbuj to teraz narysować zaznaczając A na OX i B na OY
AxB to będzie zbiór punktów, których odcięte należą do A, a rzędne do B
28 sty 15:53
Basia:
w B
x≤7
B= (-∞; 7>
28 sty 15:54
Mickej: się scisnieniował chłopak^^
28 sty 16:17