Dzielenie wielomianów z resztą.
minia: 1. nie wykonujac dzielenia wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W przez wielomian V,
gdy:
a) W(x) = x3 + 5x2 - 7x + 9, V(x) = x - 1
b) W(x) = x4 - 4x3 - 7x2 + 3x - 20, V(x) = x + 2
2. wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W przez x2 - 1, wiedzac, zeW(-1)=4 oraz W(1)=0.
3. reszta z dzielenia wielomianu W przez (x+3) jest rowna 0, a przez (x+2) jest rowna 4.
Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W przez x2+5x+6
Bardzo Was proszę o pomoc.
26 sty 15:47
Bogdan:
ad 1)
oblicz W(1) oraz W(-2), otrzymane liczby są szukanymi resztami
26 sty 16:11
Bogdan:
ad 2.
Jeśli dzielnik jest wielomianem stopnia k, to reszta z dzielenia W(x) przez podany
dzielnik jest stopnia (k - 1).
Tutaj dzielnik jest wielomianem drugiego stopnia, więc reszta z dzielenia
jest pierwszego stopnia, to jest reszta R(x) = ax + b.
Rozwiązujemy uklad równań:
1) W(-1) = 4 to -a + b = 4
2) W(1) = 0 to a + b = 0
Wyznaczamy a, b i wstawiamy do R(x) = ax + b
26 sty 16:17
Bogdan:
ad 3.
Podobnie jak zadanie 2.
x2 + 5x + 6 = (x + 2)(x + 3)
R(x) = ax + b
1) W(-2) = 4
2) W(-3) = 0
itd.
26 sty 16:20