Wyznacz szystkie wartosci ciągu
xyz: Wyznacz wszystkie wartosci m dla których ciąg (m, m+1, 4m) jest skonczonym ciagiem q.
26 sty 15:33
Bogdan:
Przyjmujemy podaną przez Ciebie kolejność wyrazów ciągu.
Mamy więc ciąg geometryczny (an): a1 = m, a2 = m + 1, a3 = 4m.
Skorzystaj z podstawowej własności ciągu geometrycznego: a22 = a1 * a2
26 sty 15:38
Bogdan:
poprawka, a22 = a1 * a3
26 sty 15:39
minia: bogdan a skad wywnioskowales ze ten ciag jest GEOMETRYCZNY?
26 sty 15:49
Bogdan:
Przyznaję, że z nawyku, skojarzyłem q z ilorazem ciągu geomtrycznego i poleciało.
Myślę zresztą, że xyz nie podał pełnej treści zadania. Proszę więc xyz o sprawdzenie,
czy podana przez Ciebie treść jest pełna.
26 sty 16:00
minia: no wlasnie tez o tym myslalam ze nie bylam pewna, bo coz znaczy literka q

.
26 sty 16:15
xyz: nie wartosci a własnosci. przeprzam za pomyłke
26 sty 16:19
Bogdan:
xyz, wyraź się jaśniej
26 sty 16:21
xyz: to cala tresc zadania ja sam jej nie rozumiem
26 sty 16:45
Bogdan:
Sprawdź, czy treść tego zadania brzmi:
"Wyznacz wszystkie wartosci m dla których ciąg (m, m+1, 4m) jest skończonym ciagiem
geometrycznym o ilorazie q".
Jeśli weźmiemy treść, jaką podaleś na początku, to takich skończonych ciągów
jest nieskończenie wiele.
Np. dla m = 0 otrzymujemy: 0, 1, 0;
dla m = 1: 1, 2, 4
itd.
Upewnij się, czy nie pominąłeś czegoś przy wpisywaniu zadania tutaj.
26 sty 16:55