Proszę o pomoc.
uczeń ;): Znajdź trzy liczby, z których druga jest większa od pierwszej o tyle, o ile trzecia jest
większa od drugiej, oraz wiadomo, że iloczyn dwóch mniejszych liczb jest równy 85, zaś
iloczyn dwóch większych 115.
Pomocy

! (prosze o pomoc...)
26 sty 15:33
Bogdan:
Oznaczmy;
I liczba - x
II liczba - y
III liczba - z
oraz x < y < z
Trzeba rozwiązać układ równań
1) y - x = z - y → 2y = x + z
2) xy = 85 → x = 85/y
3) yz = 115 → z = 115/y
Teraz wstaw wyznaczne x i z do równania 1) i oblicz z niego y, potem łatwo
obliczysz x, z
26 sty 15:45
uczeń ;): jeżeli mogę to proszę o rozwiązanie....

bo jestem słaby z matmy

z góry dzieki..
26 sty 15:48
Lóńć: y-x=z-y
xy=85
yz=115
z=2y-8
y(2y-x)=115
2y2-xy=115
x=85/y
2y2-85/y*y=115
2y2=200
y=10
xy=85
x=85/y=8,5
z=115/y=11,5
y=10
x=8,5
z=11,5
26 sty 15:56
Bogdan:
Są dwa rozwiązania.
Jeśli 2y2 = 200 → y2 = 100 → y2 - 100 = 0 → (y - 10)(y + 10) = 0
y1 = 10 lub y2 = -10
x1 = 8, 5 lub x2 = -8,5
z1 = 11,5 lub z2 = -11,5
Trzeba się jeszcze zastanowić, czy każde z tych rozwiązań spełnia warunki zadania.
26 sty 16:07
Lóńć: Bogdanie, drugi przypadek jest nieprawidłowy, bo
dla każdego y∈R y2≥0 ⇒ y2≠-10
26 sty 16:22
Bogdan:
Nie dlatego.
Przecież (-10)2 = 100, nie ma tu sprzeczności.
Jeszcze raz weź pod uwagę warunki zaqdania opisujące związki między tymi liczbami.
26 sty 16:27
26 sty 18:55
26 sty 18:55