Agnieszka: Wtrojkacie ABC dane sa I<ACBI=120* IACI=6 IBCI=3
Dwusieczna kata ACB przecina bok AB w punkcie D
a) Oblicz dlugosc odcinka CD
b) Jaki jest zwiazek miedzy dlugosciami promieni okregu opisanego na trojkacie ADC i
okregu opisanego na trojkacie DBC? odpowiedz uzasadnij.
26 sty 12:54
Agnieszka: po zrobieniu rysunkow i oznaczeniu katow trojkat ADC wyszlo mi ze to polowa trojkata
rownobocznego ale to jest zle a dalszej weny brak.....
26 sty 14:01
Eta: Agnieszko!
dany kąt to napewno < ACB czy < ABC ( napisz mi to ?
26 sty 14:29
Bogdan:
Dla przejrzystości zapisów oznaczmy: |AD| = x, |DB| = y, | CD| = d.
Korzystając z twierdzenia o dwusiecznej w trójkącie otrzymujemy: x/y = 6/3 → x = 2y.
cos60* = 1/2
Z wzoru kosinusów w ΔADC i w ΔDBC mamy układ równań,
1) 4y2 = d2 + 36 - 6d
2) y2 = d2 + 9 - 3d
Rozwiązując ten układ równań otrzymamy długość d.
Można np. odjąć stronami równania, z tej różnicy otrzymane y2 wstawić
do równania 2), pamiętając przy odpowiedzi, że d > 0.
26 sty 14:45
Agnieszka: ACB
26 sty 14:49
Agnieszka: Bogdan ale po podstawieniu 2) do 1) wszlo
4(d
2)- 12d +36= d
2 -6d +36
wyszlo 3d
2-6d=0
Δ=2
√6
d
1 = 1-
√6
d
2 = 1+p(6)
a powinno wyjsc 2

26 sty 15:05
Eta:
Tak tylko zapytałam! bo było by łatwiej obliczyć ICDI
Skoro ten kąt to < ACB więc tak jak Ci Bogdan podpowiedział!
po rozwiązaniu tego układu d = ICDI = 2
ponieważ IABI = 3√7 --- ( oblicz ze wzoru cosin.)
czyli po sprawdzeniu jest
x=IADI = 2√7 y=IDBI= √7 czyli x+y = I ADI +IDBI = IABI = 3√7
czyli odp; ICDI= 2 [j]
26 sty 15:07
Eta:
Wychodzi d=2
bo równanie po porównaniu obydwu równań otrzymasz takie:
3d2 - 6d=0 czyli d(d-2)=0 więc d=2 tak?
bo d=0 --- odrzucamy
26 sty 15:09
Bogdan:
Agnieszko, liczymy więc:
1) - 2):
3y
2 = 27 - 3d → y
2 = 9 - d
Wsawiamy do 2)
9 - d = d
2 + 9 - 3d → d
2 - 2d = 0 → d(d - 2) = 0 → d = 0 lub d = 2
Ponieważ d > 0, bierzemy d = 2.
A przy okazji - równania kwadratowe niezupełne rozwiązujemy bez Δ
Pozdrawiam
26 sty 15:14
Agnieszka: tak doszlam do tego ale niewiem po co liczylam delte

ehhhh dziekuje
26 sty 15:14
Bogdan:
Witaj Eto, życzę miłego dzisiaj łamania głowy
26 sty 15:16
Eta: Witam Bogdanie!
Wzajemnie życzę tego samego!

("łamania" ...ale, nie!... dosłownie
26 sty 15:19