trochę geometrii...
Efka: 1. Wysokość CC1 trójkąta ABC jest równa 4 i dzieli bok AB na dwie części AC1 i C1B
takie, że AC1 : C1B = 1:8. Oblicz długość odcinka równoległego do wysokości CC1,
dzielącego pole trójkąta ABC na połowy.
2. Na okręgu zaznaczono sześć różnych punktów. Ile różnych wielokątów wypukłych o
wszystkich wierzchołkach w tych punktach można narysować?
3. Dane są punkty A=(2,3) B=(5,4). Na prostej y=5 wyznacz punkt C tak, aby łamana ABC
miała jak najmniejszą długość. Odp. uzasadnij.
26 sty 10:00
Bogdan:
ad 3.
Przerzućmy punkt A luB B na drugą stronę prostej y = 5, czyli traktujemy prostą y = 5
jak oś symetrii i wyznaczmy współrzędne tego przerzuconego punktu.
Np. tworzymy punkt B', będący obrazem punktu B w symetrii osiowej względem prostej
y = 5. Wyznaczamy współrzędne punktu B'
B' = (5, 6).
Odległość między punktami jest najkrótsza, gdy punkty te łączymy odcinkiem,
a więc mamy odcinek AB'.
Wyznaczamy równanie prostej k zawierającej punkty A i B':
k: y = x + 1
Punkt wspólny prostej k i prostej y = 5 jest poszukiwanym punktem C.
Należy po prostu rozwiązać układ równań:
1) y = 5
2) y = x + 1
Łatwe?
26 sty 15:07
Bogdan:
Zajrzyj Efko do wczorajszego naszego zadania, zamieściłem tam pewną uwagę do Ciebie.
26 sty 15:20
Eta: OK!

Chodzi o tą dwusieczną ?
26 sty 15:21
Eta: Sory! Bogdan!..... przeczytałam " Eto"

..czyli uwaga nie do mnie ?
26 sty 15:22
Bogdan:
Tak, wyjaśnienie z odrobiną wiedzy skierowałem do Efki
26 sty 15:32
Efka: O, dziękuję za wyjaśnienia do wczorajszego zadania. Coś mi się rozjaśniło

aa co do dzisiejszego, to po wyjaśnieniach wydaje się proste. Tylko problem w tym, że
sama za nic na to bym nie wpadła... Dziękuję ponownie za pomoc.
26 sty 17:00
Efka: możliwe, żeby w zadaniu 1 wyszło mi
√6 - 1
26 sty 19:56
Efka: mogę prosić o wsparcie?
27 sty 09:27