matematykaszkolna.pl
trochę geometrii... Efka: 1. Wysokość CC1 trójkąta ABC jest równa 4 i dzieli bok AB na dwie części AC1 i C1B takie, że AC1 : C1B = 1:8. Oblicz długość odcinka równoległego do wysokości CC1, dzielącego pole trójkąta ABC na połowy. 2. Na okręgu zaznaczono sześć różnych punktów. Ile różnych wielokątów wypukłych o wszystkich wierzchołkach w tych punktach można narysować? 3. Dane są punkty A=(2,3) B=(5,4). Na prostej y=5 wyznacz punkt C tak, aby łamana ABC miała jak najmniejszą długość. Odp. uzasadnij.
26 sty 10:00
Bogdan: ad 3. Przerzućmy punkt A luB B na drugą stronę prostej y = 5, czyli traktujemy prostą y = 5 jak oś symetrii i wyznaczmy współrzędne tego przerzuconego punktu. Np. tworzymy punkt B', będący obrazem punktu B w symetrii osiowej względem prostej y = 5. Wyznaczamy współrzędne punktu B' B' = (5, 6). Odległość między punktami jest najkrótsza, gdy punkty te łączymy odcinkiem, a więc mamy odcinek AB'. Wyznaczamy równanie prostej k zawierającej punkty A i B': k: y = x + 1 Punkt wspólny prostej k i prostej y = 5 jest poszukiwanym punktem C. Należy po prostu rozwiązać układ równań: 1) y = 5 2) y = x + 1 Łatwe?
26 sty 15:07
Bogdan: Zajrzyj Efko do wczorajszego naszego zadania, zamieściłem tam pewną uwagę do Ciebie.
26 sty 15:20
Eta: OK! emotikonka Chodzi o tą dwusieczną ?
26 sty 15:21
Eta: Sory! Bogdan!..... przeczytałam " Eto" emotikonka ..czyli uwaga nie do mnie ?
26 sty 15:22
Bogdan: Tak, wyjaśnienie z odrobiną wiedzy skierowałem do Efki
26 sty 15:32
Efka: O, dziękuję za wyjaśnienia do wczorajszego zadania. Coś mi się rozjaśniło emotikonka aa co do dzisiejszego, to po wyjaśnieniach wydaje się proste. Tylko problem w tym, że sama za nic na to bym nie wpadła... Dziękuję ponownie za pomoc.
26 sty 17:00
Efka: możliwe, żeby w zadaniu 1 wyszło mi 6 - 1 emotikonka
26 sty 19:56
Efka: mogę prosić o wsparcie? emotikonka
27 sty 09:27