obliczyc granice
Paweł: obliczyc granice
| | √n3 +1 | |
lim n−>∞ |
| |
| | 3√n5 + 1+1 | |
mój zapis wygląda nieprzejrzyście, można to jakoś poprawić ?
8 sty 23:51
Trivial: Dzielimy licznik i mianownik przez √n3 = n3/2 = n1/3*9/2 = 3√n4,5.
8 sty 23:59
Paweł: nie rozumiem
9 sty 00:03
Trivial: No dzielimy no.
| | √n3 + 1 | |
an = |
| |
| | 3√n5 + 1 + 1 | |
Dzielimy przez
√n3 =
3√n4,5.
| | √1 + 1/n3 | |
an = |
| |
| | 3√n0,5 + 1/n4,5 + 1/√n3 | |
| | √1 + 0 | | 1 | |
limn→∞an = [ |
| ] = [ |
| ] = 0. |
| | 3√∞ + 0 + 0 | | ∞ | |
9 sty 02:02