Andrzej Kiełbasa
Kalor: Znajdz wszystkie pary licz całkowitych (x,y) spełniające równanie xy + 5x + 2y + 3 = 0
W jaki sposób miałem wpaść na to że równanie można zapisać w ten sposób i dzięki temu
otrzymujemy iloczyn dwóch wyrazów xy + 5x + 2y + 10 − 7 = 0
To trzeba widzieć czy jest jakiś sposób

?
8 sty 22:57
Marcin W: xy+5x+2y+3=0
x(y+5)=−2y+3 y≠−5
| | −2y+3 | | −2(y+5)+13 | | 13 | |
x= |
| = |
| =−2+ |
| widac ze y+5 musi być dzielnikiem 13 z czego |
| | y+5 | | y+5 | | y+5 | |
mozna wywnioskowac jakie liczby to spełnią prawda ?
8 sty 23:09
Marcin W: machnąłem się ze znakiem powinno być
x(y+5)=−2y−3 ale dalej rozumowanie to samo
8 sty 23:10
Marcin W: ok od początku do końca powinno być tak:
x(y+5)=−2y−3 |:(y+5) y≠−5
| | −2y−3 | | −2(y+5)+7 | | 7 | |
x= |
| = |
| =−2+ |
| mam nadzieje ze tym razem sie nie machnąłem. |
| | y+5 | | y+5 | | y+5 | |
8 sty 23:12
Bogdan:
| | −5x − 3 | |
xy + 2y = −5x − 3 ⇒ y(x + 2) = −5x − 3 ⇒ y = |
| |
| | x + 2 | |
Liczba 7 dzieli się bez reszty przez 1. −1, 7, −7.
x + 2 = 1 ⇒ x = −1 i y = 2
x + 2 = −1 ⇒ x = −3 i y = −12
x + 2 = 7 ⇒ x = 5 i y = −4
x + 2 = −7 ⇒ x = −9 i y = −6
| | 7 | |
Można także naszkicować wykres funkcji homograficznej y = |
| − 5 i odczytać |
| | x + 2 | |
rozwiązanie z rysunku.
8 sty 23:15
Kalor: hardcore ale już rozumie dzięki
8 sty 23:21
Marcin W: założenia zabrakło u Bogdana że x≠−2 poza tym ok
8 sty 23:23
Kalor: odnośnie wykresu funkcji naszkicowałem i z niego wychodzą inne punkty
8 sty 23:27
Marcin W: trzymaj się metody którą Ci podaliśmy z rysowaniem daj sobie spokój
8 sty 23:30
Bogdan:
Nie zabrakło założenia, bo nie jest potrzebne. Dzielnikami liczby 7 są liczby, które nie zerują
| | 7 | |
mianownika w wyrażeniu y = |
| − 5, te właśnie liczby wymieniłem w zdaniu: "Liczba 7 |
| | x + 2 | |
dzieli się bez reszty przez 1. −1, 7, −7."
8 sty 23:30
Marcin W: nie wiem czy jest niepotrzebne przekształcales równanie
y(x+2)=−5x−3 i dzieliles przez (x+2) aby otrzymac
| | −5x−3 | |
y= |
| zatem chyba ?! potrzebne |
| | x+2 | |
8 sty 23:32
Marcin W: powinienes dac zalozenie juz przed stwierdzeniem "liczba 7 dzieli" bo zanim doszedles do tego
przeksztalacales
8 sty 23:34
Kalor: Jednak z wykresu też wychodzi

po prostu miałem za x albo za y podstawić jakąś liczbe a ja
myślałem że dany punkt jest rozwiązaniem
8 sty 23:38