pomocy
Klaudia: Napisz równania stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k:
o: (x − 5)2 + y2 = 9; k: y=−x
8 sty 22:54
Noah:
napewno mozna wynioskowac ze wspolczynnik kierunkowy wynosi a=1
zatem y=x+b
S(5,0) r=d=3
−x+y−b=0
|−5−b|=3
−5−b=3 v −5−b=−3
b=−8 v b=−2
y
1=x
1−8
y
2=x
2−2
8 sty 23:33
Eta:
1/ sposób;
k: y= −x wsp. kier. a
1= −1
ponieważ styczna jest prostopadła do k
to wsp. kier. stycznej jest a
2=
+1
S( 5,0) r= 3
styczna ma równanie: st: y=
+x +b
odległość d środka S od stycznej jest równa r
przekształcamy równanie stycznej do postaci ogólej:
st: x −y +b=0
d= 3
| | | 5*1−0*1 +b| | | |5+b| | |
d= |
| = |
| = 3
|
| | √12 +(−1)2 | | √2 | |
to: |5+b|= 3
√2
5+b= 3
√2 lub 5+b = −3
√2
b= 3
√2 −5 lub b= −3
√2−5
otrzymujemy dwie styczne o równaniach:
y= x +3√2−5
y= x −3√2 −5
2/ sposób: st : y= x+b
podstawiamy do równania okregu i nakładamy warunek na Δ=0
x
2−10x +25 + x
2 +2bx +b
2 −9=0
2x
2 +2( b −5)x +b
2 +16=0
Δ= [2(b−5)]
2 −8( b
2 +16) = .............= −4b
2 −40b −28
Δ= 0 <=> −4b
2 −40b −28=0
b
2 +10b +7=0 Δ
1= 72 ,
√Δ1= 6
√2
b
1=............ = −5 +3
√2
b
2= −5−3
√2
i otrzymujemy równania stycznych:
y= x +3√2−5
y= x −3√2 −5
powodzenia w przepisywaniu
8 sty 23:45
Eta:
Sprawdż
Noah swoje rozwiązanie i znajdź błąd !
8 sty 23:49
Marcin W: w mianowniku Noah ma błąd pod pierwiastkiem
8 sty 23:51
Eta:
Pytanie było skierowane do
Noah , a nie do
Marcina
8 sty 23:57
Klaudia: Dziękuję Eta, aczkolwiek nic z tego nie rozumiem. Ale liczy się , że mam zrobione!
Bo dla naszej babki od matmy nie ważne jest czy ktoś umie tylko czy ktoś ma zadanie
9 sty 17:24