pochodne , czy są obl. dobrze?
baśka: f(x)=
√1+2x2
| | 1 | | −2x | |
f'= |
| * (−4x)= |
| |
| | 2p (1−2x2) | | p(1−2x62) | |
tam powinno być do 62 potęgi.
8 sty 22:50
Jack:
stąd ta kosmiczna liczba "62"?
9 sty 00:00
baśka: hm.. czyli ma byc z plusem tam? A dalej .. bo pewnie znowu się pomyle..
9 sty 00:05
Jack:
wyjściowa postać to ta: f(x)=
√1+2x2? Jesli tak, to to "z plusem". Dalej to już nie ma
co liczyć − można uprościć 2 z 4.
9 sty 00:07
baśka: no tak

ale później licze pochodną i tam co mi pan napisał *4x do tego momentu to jest juz
koniec?
9 sty 00:13
Jack:
ano koniec

(o ile mialas policzyć tylko pochodną)
9 sty 00:14
baśka: dziękuję. a jeśli chodzi o policzenie lim x−>0 x
3x to dąłoby radę jakoś pomóc
9 sty 00:15
Jack:
zamień na e do odpowiedniej potęgi. Spróbuj coś wymyślić − pomogę w razie potrzeby.
9 sty 00:19
baśka: szukam w notatkach i nic nie przychodzi mi na myśl. zamiast x musze podstawić e i też do 3x, a
później to czarna magia.
9 sty 00:21
baśka: coś wymyśliłam, ale cięzko mi jest tu napisać na tym forumz tymi znakami
9 sty 00:24
Jack:
e
ln x3x ?
9 sty 00:25
baśka: o własnie to

tylko, że później to widze, że nic więcej nie mam napisane
9 sty 00:27
Jack:
limx→0 e3x* ln x= elimx→0 3x * ln x
czyli przeanalizuj na boku limx→0 3x * ln x, a potem wróć do tego co wyżej.
9 sty 00:29
baśka: nie rozumiem jak mam przeanalizować to, moja głowa nie przyjmuje za bardzo matematyki,ale
trudno
9 sty 00:30
Jack:
masz symbol nieoznaczony (oczywiscie x→0
+).
| | ln x | |
Więc możemy tak zapisać {limx→0 3* |
| = [∞∞] i teraz z d'Hospitala.
|
| | 1x | |
| (3ln x) | | 3x | |
| = |
| =−3x→x→0 0
|
| (1x)' | | −x−2 | |
Czyli wracając mamy: e
0=1
9 sty 00:42
baśka: dziękuję
9 sty 01:03