wykres funkcji logarytmicznej
lalada: | | |log 7x| | |
f(x)= |
| − logarytm przy podstawie z 7 z liczby x − liczniku, √x w |
| | log 7√x | |
mianowniku.
Polecenie: narysuj wykres funkcji, pomińmy to, bardzo proszę o wzór bez wartości bezwzględnej
i mniej więcej rozpisanie dojścia do niego

. Dziękuję.
Eta:

założenie: x >0
| log
7x| = log
7x dla log
7x ≥0 => x ≥ 7
0 => x ≥ 1
| log
7x|= −log
7x dla log
7x <0 => x <1 i z założenia x >0 => x€( 0, 1)
| | 2log7x | |
f(x) = |
| = 2 dla x ≥ 1
|
| | log7x | |
| | −2 log7x | |
f(x) = |
| = −2 dla x € (0,1)
|
| | log7x | |
{ 2 dla x ≥1
f(x) ={
{ −2 dla 0 < x <1