dla jakich wartości param a wielom W(x) jest kwadratem wielom stopnia drugiego
bil: dla jakich wartości parametru a wielomian W(x) jest kwadratem wielomianu stopnia drugiego
W(x)= x4 + 4x3 + 10x2 + 12x + a
8 sty 22:17
Marcin W: (bx2+(cx+d))2=b2x4+2bx2*(cx+d)+c2x2+2cxd+d2=b2x4+2bx2cx+2bx2d+c2x2+2cxd+d2=
=b2x4+2bcx3+(2bd+c2)x2+2cdx+d2
Stad porównujac przy odpowiednich potęgach ma stac to samo:
b2=1⇒b=1 ⋁ b=−1
2bc=4
2bd+c2=10
2cd=12
d2=a
dla b=1 mamy
c=2
d=3
a=9
dla b=−1 mamy
c=−2
d=−3
a=9
8 sty 22:30